Skip to main content

4-daagse cursus met Jan

za 20 apr 2019 - di 23 apr 2019

Stichting ErZijn organiseert dit voorjaar een 4-daagse cursus met Jan van Delden. De cursus wordt gegeven in Centrum ‘De Nieuwe Werkplaats‘ te Woltersum (dit betekent: ‘ik ben Wolter’), een uitstekende en stille plek in een mooie landelijke omgeving.

NB: Een overnachtingsplaats moet je zelf regelen.

Thema

Hulp vragen hoe doe je dat? ofwel: Laat me inzien wat het probleem is zodat het kan worden opgelost.

Aan wie vraag ik eigenlijk hulp als Eenheid al allesomvattend is en dualiteit niet bestaat? Als er geen wereld is en we niet een lichaam zijn en er dus niemand is? Waarom moet ik dan als er geen ‘ik’ is leiding vragen? Op wat voor manieren vind leiding plaats? Hoe weet of merk ik dat ik hulp krijg? Is hulp hetzelfde als luisteren naar mijn intuïtie? En hoe weet ik dan dat ik goed luister, dat het werkt?

De wereld schijnt je een reusachtig aantal problemen voor te leggen die elk een ander antwoord vereisen. Voor elk probleem dat je oplost lijkt er zich weer een nieuw voor te doen.

‘Als jij op je eigen kracht vertrouwt, heb je alle reden om ongerust, bezorgd en bang te zijn. Wat kun jij voorspellen of beheersen? Wat is er in jou waarop jij rekenen kunt? Wat kan jou het vermogen verschaffen je van alle facetten van een probleem bewust te zijn en ze zo op te lossen dat er alleen iets goeds van komen kan?’ (CIW les 47)

Hulp vragen komt neer op bereid zijn om op een andere manier dan jij gewend bent naar de wereld te kijken. Want problemen kunnen niet worden opgelost als jij niet weet wat het werkelijke probleem is.

Odysseus wilde niet geholpen worden door Athene en moest een lange omweg maken om thuis te komen waar hij al was. Nestor vroeg hulp aan Athene en was direct thuis. Menolaos vroeg om hulp op het moment dat zijn gekaapte vrouw na tien jaar strijd bevrijd werd; Athene haalde elk verleden-idee bij hen weg.

‘Al wat jou gevraagd wordt is dat je ruimte voor de waarheid maakt. Er wordt jou niet gevraagd iets te maken of te doen wat jouw begrip te boven gaat. Het enige wat jou gevraagd wordt is het binnen te laten, alleen op te houden datgene tegen te werken wat vanzelf gebeurd, en eenvoudigweg weer de aanwezigheid te herkennen van dat waarvan jij dacht dat je het weggegeven had.’(CIW H21.II.7)

Ramana Maharshi ‘Waar ik ook maar kijk, bent U. Hoewel ik inzie dat U alles bent, ben ik nog in de waan dat ik daar niet bij ben inbegrepen, en daarom vraag ik U: help mij deze waan te doen oplossen!’. ‘Verslindt U mij’

‘Je kunt niet stoppen bij het idee dat de wereld waardeloos is, want als je niet ziet dat er iets anders is waarop je hopen kunt, zul je alleen depressief worden. Onze nadruk ligt niet op het opgeven van de wereld, maar op het inruilen ervan voor iets wat veel bevredigender is, vervuld van vreugde, en in staat jou vrede te schenken’. (CIW les 129)

Programma

Programma is elke dag van 13.30 tot 17.00 uur (inclusief pauze met koffie en thee).

De afgelopen keren begonnen en eindigden we op de laatste dag, op verzoek van de deelnemers, vaak een uur vroeger. Houd er alsjeblieft rekening mee dat dat ook nu weer kan gebeuren.

Kosten

€ 160,- per persoon inclusief consumpties.

Voor aanmelden
Gebruik het inschrijfformulier.

Let op: aanmelding staat in eerste instantie alleen open voor de volledige vierdaagse. Wanneer er plaatsen overblijven, wordt kort van tevoren de mogelijkheid geboden je voor alleen het weekend, of juist andere dagen, aan te melden.

Verblijfsmogelijkheden

  • Op de site van De Nieuwe Werkplaats staan diverse mogelijkheden in de buurt.
  • In en om de stad Groningen zijn genoeg hotels.

Transport en routebeschrijving

De busverbindingen vanuit Groningen zijn goed, in 30 min. ben je in Ten Boer. Bus 6 richting Appingedam rijdt ieder half uur.
Voor mensen die dat prettig vinden: vanuit Ten Boer is het een klein half uurtje lopen naar Woltersum.
Monique (onze gastvrouw) wil op aanvraag, tegen een kleine vergoeding, wel rijden vanuit Ten Boer. Zij kan 3 mensen meenemen per rit.

Aanmelden

Contact: Jacolien Schreuder
06 1266 4166
jacolien@dds.nl

-
Brochure:
Locatie: ‘De Nieuwe Werkplaats’
Adres: Kollerijweg 7a, 9795 PL Woltersum
Kaart wordt geladen...