Skip to main content

Het boek is gebaseerd op de Stoelendans en omvat tevens 2 DVD’s van een lezing van Jan opgenomen door Gert de Graaff regisseur van De zee die denkt. Het boek is samengesteld door Jan van Delden en Peter van Steenwijk, visueel vormgegeven door Kees Schreuders, met fotografische bijdragen van Ben Knoop. 

Het geheel is een mix geworden van illustraties, fragmenten van lezingen, Jan-metaforen, e-mailcorrespondentie, dialogen en interviews. Een fragment:

Ben je eigenlijk wel op zoek naar de waarheid?

De meeste mensen zien de waarheid als iets abstracts. Zij zijn op zoek naar ervaringen met het ‘absolute’, of God of naar een of ander beeld dat ze van de waarheid hebben gemaakt, maar ze zijn, veelal uit onwetendheid, niet op zoek naar de bron: ‘het ervaren.’

In de stoelendans houd ik me daar niet mee bezig, want je bent helemaal niet op zoek naar de waarheid. Mij gaat het erom met jou te ontdekken wat die waarheid bedekt. De waarheid zelf is er namelijk altijd al geweest en zal er altijd zijn. Daar hoef je niet naar op zoek te gaan.

Ik ga dus niet met je op zoek naar het antwoord op de vraag: Wie of wat is God?, of: Wat is bewustzijn?, of: Wat is het Absolute? Ik ga liever met jou onderzoeken hoe het komt dat die dualiteit je vertelt dat je bent zoals je nu denkt te zijn, en bovenal hoe je kunt ontdekken wat je in wezen bent. Want daarin ligt de sleutel voor het kunnen leven met al die schreeuwende en aandachtvragende jantjes in jou.

Maar let op! Met het verhaal van de stoelendans maak ik wel eerst een kunstmatige scheiding tussen het ervaren, dat je kunt zien als het filmdoek, en alle ervaringen die zich afspelen in de film. Anders kan ik het niet uitleggen. Zo dwing ik je om te zien waar je werkelijk zit in iedere situatie waarin je in je leven – volgens de ‘film’ met al je ervaringen – terecht komt.

Auteur: Jan van Delden
Formaat: 230x225x205 mm
Gewicht: 723 gram
Verschenen: januari 2008
Druk: 1
ISBN10: 9077228489
ISBN13: 9789077228487

Boek via bol.com

< Boeken overzicht