Nieuwsbrief

Nieuwsbrief #3 2018

By 5 juli 2018 No Comments

Beste *|FNAME|*,

Doe eenvoudig dit: wees stil en leg alle gedachten terzijde over wat jij bent en wat God is, alle ideeën die je hebt geleerd ten aanzien van de wereld, alle beelden die je hebt van jezelf. (Les 189.7)

Het is je misschien opgevallen dat we afgelopen voorjaar onze site in een nieuw jasje gestoken hebben. We hebben de structuur verbeterd, het uiterlijk volledig herzien en hebben vooral veel aandacht besteed aan het toegankelijk maken van de teksten, artikelen en andere media, waaronder video’s. Wij zijn er enthousiast over, hopelijk jij ook.

Waar we ook enthousiast over zijn, is dat we kunnen beginnen met het publiceren van de toelichting die Jan schrijft bij de eerste 50 lessen uit het Werkboek van de Cursus in Wonderen. Juweeltjes zijn dat, zegt Jan. We beginnen vandaag met zijn toelichting op de eerste 4 lessen, en de volgende zullen in porties op de site verschijnen. Jan heeft ook een voorwoord geschreven bij zijn toelichting. Een toelichting op een toelichting, eigenlijk. En als les, als je het zo wilt opvatten, mooi aansluitend bij die andere 50.

We nodigen je van harte uit om de teksten te lezen en te ondergaan, maar je kunt Jan natuurlijk ook ‘live’ ondergaan. En dat kan al snel, als je wilt. Op 22 juli start de eerste week Suizen op Sablou, in de Dordogne. Er is nog ruimte voor enkele cursisten. Als dat te snel voor je komt, of je houdt meer van de Franse nazomer, dan kun je je ook aanmelden voor de tweede week, die start op 9 september.

Zie de website van Sablou voor de praktische informatie en een inschrijfformulier.

Verder komt Jan in november weer naar Nederland. We geven hier vast de data, zodat je die vrij kunt houden als je wilt. De mogelijkheid om je in te schrijven, volgt later.

Datum Activiteit
za 20 apr 2024 – di 23 apr 2024 4-daagse cursus met Jan en Gertrude

Alle goeds gewenst,

Stichting ErZijn

Toelichting van Jan op de eerste 50 lessen in het werkboek van Een Cursus in Wonderen.

Opmerking vooraf

De eerste 50 lessen van het Werkboek van Een Cursus in Wonderen met de uitleg van Jan in zijn karakteristieke taalgebruik zullen in clusters van ongeveer vier à vijf per keer in de komende nieuwsbrieven te lezen zijn. Inhoudelijke vragen over deze lessen kunnen per email aan Jan gesteld worden. ‘Met deze lessen bedoel ik ons leerlingschap te delen en natuurlijk niet de Cursus te verbeteren. Voor wie het niet behulpzaam is, niks mee doen dan’.

Lees verder…

Toelichting van Jan op de lessen 1 t/m 4 van de Cursus in Wonderen

Les 1

Niets wat ik deze kamer [in deze straat, uit dit raam, op deze plek] zie betekent iets.
1. Kijk nu langzaam om je heen en oefen je in het heel specifiek toepassen van dit idee op wat je maar ziet.
2 Deze tafel betekent niets. 3 Deze stoel betekent niets. 4 Deze hand betekent niets. 5 Deze voet betekent niets. 6 Deze pen betekent niets.

[..]

We duiken gelijk de diepte in met deze les, die vraagt alle waarnemingen die we kennen bereid te zijn als niets betekenend te willen leren zien. Aanvaarden dat het lichaam, je kind, je huis, je ouders, je wereld, niets betekenen dus niet echt bestaan, is ware vergeving, maar zonder voorbereiding of vertrouwen geeft dat meestal veel weerstand en angst. Vandaar dat het in het begin, wanneer we met de eerste lessen van het Werkboek beginnen, normaal is dat er weerstand of angst langskomt; die bijwerkingen zijn tegelijk ook een hulp, want het moet sowieso geleerd worden om deze gevoelens te doorzien als onware gedachten, waarnemingen en te vergeven.

Lees verder…