Skip to main content

De Odyssee van Homerus is bekend als een klassiek reisverslag. Jan ziet in het ruim drieduizend jaar oude epos een metafoor voor de zoektocht naar duurzaam geluk of verlichting. De avonturen die Odysseus op zijn reis beleeft, zijn symbolen voor de valkuilen en struikelblokken die wij in ons leven tegenkomen. Gaandeweg verliest Odysseus ieder idee over wat hij dacht te zijn, om uiteindelijk met lege handen thuis te komen.

Jan is sinds zijn jeugdjaren geboeid door de Odyssee- schuilt hierin het bijzondere van dit epos; thuis moet het eigenlijke werk nog beginnen.

Terug op zijn geboortegrond wordt Odysseus geconfronteerd met honderdenacht vrijers die zijn huis bezet houden en die uit zijn op zijn bezittingen en zijn vrouw Penelope. Zijn laatste uitdaging is om hier orde op zaken te stellen.

Het in bezit nemen van je eigen huis staat symbool voor het doorzien en loslaten van al je persoonlijke neigingen en ideeën. Pas wanneer je deze hebt verwijderd, kun je echt ‘baas in eigen huis’ zijn.

De auteur nodigt je uit om mee te reizen met Odysseus. Ook jij zult constant op de proef worden gesteld en je wordt gevraagd om ieder idee dat je over jezelf en de wereld hebt, los te laten.

In dit boek geeft Jan een geheel nieuwe en oorspronkelijke visie op het oude heldendicht van Homerus. Hij vond een zuiver westerse bron over de essentie van het leven, een bron die men tot nu toe voornamelijk in het oosten zoekt.
Dit boek zal niet alleen classici maar ook mensen die geïnteresseerd zijn in filosofie en met name Advaita aanspreken.